News

PRIVATE HEALTH FORUM 2021 KONFERENCIA

Biztosítsa helyét a szetpember 22-i hibrid konferenciára most! ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 
 
 
 
 
PRIVATE HEALTH FORUM 2021 KONFERENCIA
 
2021.SZEPTEMBER 22. - OFFLINE (Mariott Hotel, Budapest) + ONLINE
 
 
Szeptember 22-én együtt lesznek a magánegészségügy legfontosabb szereplői és a legfontosabb, legaktuálisabb kérdésekre keressük a választ!
 
Regisztrációnál ne feledje el használni a Mediklaszter
25 % kedvezményt biztosítő kuponkódját,
melyet a jelentkezés 2. oldalán a Megjegyzés mezőben kell feltűntetni!
Kód: "MC25PH2021"
 
 
 
ELŐADÓINK LESZNEK TÖBBEK KÖZÖTT
 
 • Gáspár Péter, Vezérigazgató, CEO, MediCorp Hungary Zrt.
 • Karai Gábor, ügyvezető igazgató, Teladoc
 • Dr. Kirschner András, tulajdonos – ügyvezető igazgató, Swiss Medical Group
 • Kiss András, marketing és értékesítési igazgató, Budai Egészségközpont Kft.
 • Kovács Tamás Attila, ügyvezető igazgató, OTP Országos Egészségpénztár
 • Radnóczi Gergely, vezérigazgató, Dokio
 • Straub Fanni, alapító, tulajdonos, FoglaljOrvost.hu
 • Dr. Szekeres György PhD, egyetemi docens, SOTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika
 • Tobákos Ferenc, ügyvezető igazgató, T-DOC Service Kft.
 • Végh Attila, Former CEO, Chairman, Capio and Penta Hospitals International, Medinet and Doctorlink, London, UK
 
 
 
 
RÉSZLETEK
 
 
KIEMELT TÉMÁK
 
 • Post Covid: normalizálódott-e már a magánegészségügy működése
 • Lecsengett-e a szolgálati jogviszony hatása, rendeződtek-e már a HR kérdések, mi a mérleg: több az orvos a magánban? Közreműködőként vagy beosztottként?
 • Növekednek az állami várólisták, ami újabb lökést ad a magánszolgáltatások keresletének
 • Az emelkedő állami orvosbérek lecsapódása
 • Szektorokon átívelő együttműködések: biztosítók + egészségpénztárak + magánszolgáltatók + köztes szereplők. Mi motiválja őket?
 • A magánegészségügyi szolgáltatók köré épülő szektorok szerepe
 • Az egészségügy feltörekvő digitális szereplői: átrajzolják a térképet?
 
 
 
Hibrid konferenciánkra limitált OFFLINE és korlátlan ONLINE jegyek érhetőek el, rugalmas jegyrendszerünkben egy alkalommal módosíthatja jegytípusát! ►
 
 
 
REGISZTRÁCIÓ

Magyar Orvostechnikai Iparért Alapítvány és MediKlaszter közös felhívásaA MediKlaszter az orvostechnikai iparág akkreditált innovációs szakmai szervezeteként felelősségének és feladatának érzi, hogy ebben a rendkívüli helyzetben összefogja, segítse a medtech vállalkozásokat és feltárja azokat a szabad termelő kapacitásokat, amelyeket a koronavírus elleni védekezés szolgálatába lehet állítani. Ennek érdekében honlapunkon megosztjuk a klaszter tagok, iparági vállalkozások közötti szabad fejlesztési, szervízelési és gyártási kapacitásait: http://mediklaszter.hu/hu/ajanlatok

Egyúttal a MediKlaszter „3D nyomtatás az egészségügyben” munkacsoportunk megkezdte az egészségügyben fellépő igények felmérését, mely alapján megkezdődött a hiányeszközök tervezése és gyártása. Ennek egyik eredményeként orvosi műanyag arcvédő pajzsokat és kilincsvédő eszközöket adtunk át a Semmelweis Egyetemnek: 
https://www.facebook.com/242448402892210/posts/911892655947778

Annak érdekében, hogy a „Magyar Orvostechnikai Iparért” Alapítvány a koronavírus miatt kialakult válsághelyzetben is hatékonyan tudja szervezni az iparági kapacitások sikeres összehangolását, segíteni az orvostechnikai iparban dolgozók munkahelyének megvédését, valamint közreműködjön a védekezésben megfelelő minőségű, mennyiségű védőfelszerelések, eszközök tervezésében és gyártásában, pénzügyi alap képzése céljából gyűjtést indított. A befolyt összeget a kuratórium döntése alapján kizárólag a koronavírus elleni hatékony megelőzésre fordítjuk, mely a honlapunkon követhető.
Kérjük, lehetőségük szerint nyújtsanak anyagi segítséget a

CIB BANK számlaszám: 10700581-71169079-51100005 a „Magyar Orvostechnikai Iparért” Alapítványnak a fent leírt célok eléréséhez!

Segítő szándékukat az orvostechnikai ipar nevében köszönjük! 

Dr. Steiner Arnold, elnök
Tóth Zsolt, főtitkár
 

Download (PDF) ‣

OS – A Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Klaszterének (MediKlaszter) közleményeBudapest, 2020. március 20. péntek (OS) - A Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Klasztere (MediKlaszter) és tagvállalatai, a hazai orvostechnikai eszköz beszállítók minden rendelkezésükre álló eszközzel és lehetőséggel segítik a koronavírus elleni küzdelmet.
A MediKlaszter, a hazai tradicionális, ugyanakkor innovatív orvostechnikai iparág szakmai képviselőjeként, valamint a kis-, közepes vállalkozások és egyetemek önkéntes szövetségeként a jelenlegi helyzetben kiemelten fontosnak és szükségesnek tartja a szektor egységét tükröző iparági összefogást a koronavírus járvány elleni küzdelem érdekében.
Most és az elkövetkezendő időszakban a magyar egészségügy minden szereplőjének összefogására van szükség a járvány lassítása érdekében. A MediKlaszter és tagvállalatai a hazai orvostechnikai eszköz beszállítók minden rendelkezésükre álló eszközzel és lehetőséggel segítik és támogatják ezt a munkát.
Más iparági szereplőkkel együtt a MediKlaszter is azt javasolja, hogy a Kormány egy pénzügyi alap létrehozásával, illetve adócsökkentéssel növelje az orvostechnikai cégek likviditását, támogassa a beszállítások azonnali kifizetését, ezzel nagymértékben elősegítve a feltétlenül szükséges eszközök mielőbbi elérhetőségét az egészségügyben dolgozók, a betegek és a lakosság számára.

Kiadó: Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (MediKlaszter)

HUNGAROMED 2019 - MediKlaszter Konferencia


Budapest, 2019. október 07.

A Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (MediKlaszter) több tagja, közös standon – nagy sikerrel - mutatta be új, innovatív termékeit, a II. HUNGAROMED Egészségügyi és Orvostechnológiai Kiállításon.

A MediKlaszter a kiállítás nyitó napján (2019.10.07-én) szakmai konferenciát tartott. A rendezvényén elhangzott, hogy a 100 éves történelmét közelmúltban ünneplő magyar kórház- és orvostechnikai ipar Magyarország egyik kiemelkedően sikeres, és fejlődőképes ágazata. Ma közel 2000 vállalkozás tevékenysége kapcsolódik az orvostechnikához. A KSH adatai szerint több mint 12.000 főállású, 32.000 bedolgozót foglalkoztat az ágazat, és évente 300 Mrd Ft értéket állított elő.

Az egészségipari ágazaton belül a tradicionális orvostechnika ipar fejlesztése stratégiai lehetőséget kínál a magyar gazdaság számára. Ebből kiindulva a Magyar Kormány 2017-ben kormányhatározatban jelölte meg a fejlesztés irányait, tennivalóit.
Ahogyan arra a Kormányhatározat 3. pontja is utal, a magyar orvostechnikai ipar egyik legnagyobb mai kihívása az Európai Parlament és a Tanács 2017/745 számú, az orvostechnikai eszközökről szóló rendeletének (MDR) alkalmazása, amely téma a konferencia központi eleme volt.

Az MDR rendelet az orvostechnikai termékek dokumentálásának, gyártásának, forgalmazásának nagyon szigorú előírását, ellenőrzött követelményeit tartalmazza. A rendeletnek történő megfelelés képessége évtizedekre meghatározza, hogy az egyes országok egészségipara növelni vagy csökkenteni fogja-e a részesedését az egységes európai piacon, amely a világ második legnagyobb piaca. A rendeletnek való megfelelés a medtech cégek piacon maradási lehetőségét is meghatározza.

Az MDR 2020 közepétől kötelező alkalmazásának kötelezettsége a hazai orvostechnikai cégeknél, az egészségügyi ellátásban, és a gyógyítás terén komoly hatásai lesznek, mert növekszik a cégeknél a szakember-, a termékvizsgálati szolgáltatási igények, nő a cégek gyártási és piacra lépési költsége, mindezek eredményeként – ha nem teszünk intézkedéseket – megszűnhet termékek gyártása, lassulhatnak a termék-innovációs folyamatok, és egyes termékkörökben akár ellátási zavarok is kialakulhatnak.

Több medtech vállalkozás segítség, támogatás nélkül nem tud megfelelni az új követelményeknek. A rendelet alkalmazására felkészítő kapacitás (szellemi, vizsgálati, auditáló, és pénzügyi) nem áll rendelkezésre. A MediKlaszter tagvállalatai, és a jelen lévő orvostechnikai vállalkozások, iparági érdekvédelmi szervezetek úgy ítélték meg, hogy az MDR-re történő felkészülés és a rendelet bevezetése során - a Kormányhatározattal összhangban - a hazai orvostechnika ipar kormányzati támogatásra szorul. Mindezek miatt a MediKlaszter – mint az iparágat átfogóan képviselő akkreditált szakmai szövetség -, és az ágazati érdekvédelmi szervezetek, levelet küldenek a Kormány részére, megfogalmazva javaslataikat.

A szakmai konferencián a MediKlaszter újabb együttműködési megállapodást írt alá az ágazatot szolgáló, segítő három fontos partnerrel. A MediKlaszter és a HEPA (Kormányzati háttérintézményként működő Magyar Exportfejlesztési Ügynökség), a MediKlaszter és a SAASCO Kft (új végrehajtási jogszabályokat, előírásokat ismerő, oktató, tanácsadó és mérnökiroda) és a MediKlaszter és a GS1 (nemzetközi szabványrendszer magyarországi képviselője) megállapodást kötöttek a medtech cégek közös segítésére, szolgáltatások nyújtására.

A II HUNGAROMED Egészségügyi és Orvostechnológiai kiállítás, és a kapcsolódó MediKlaszter konferencia jelzi az iparág fejlődési dinamikáját, irányait, nehézségeit és tennivalóit.

Download (PDF) ‣

A XIII. IME Országos Egészség-gazdaságtani Konferenciáról jelentjük


A konferencia kiemelt eseményeként stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Tamás Éva, a Larix Kiadó Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Innovációs Klaszter (MediKlaszter) részéről Dr. Steiner Arnold, elnök és Tóth Zsolt főtitkár.
 
A LARIX Kiadó Kft. és a MediKlaszter közös érdeke a MediKlaszter tagvállalatainak hatékony és hiteles orvostechnikai iparági kommunikációjának támogatása, a szakmai együttműködés elősegítése a piaci szereplők és döntéshozók között.

A MediKlaszter olyan gazdasági társaságok, intézmények hálózata, amelyek profitorientált, vagy non-profit alapon a magyar egészségügyi műszerek fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével foglalkoznak, illetve ahhoz köthető tevékenységet végeznek, szakmai-tudományos támogatást nyújtanak. Az ünnepélyes aláírás alkalmával Dr. Steiner Arnold elnök úr kiemelte, büszke arra, hogy a MediKlaszter olyan kiváló partnerrel léphet együttműködésre, mint az IME tudományos folyóirat. Mint elmondta, a kormány 2017 decemberében határozatot hozott az ágazat fejlesztésére, amelyet a MediKlaszter tartalommal kíván megtölteni.
A MediKlaszter tagjai sorában tudja az Artrade Kft -t, amely az innovációt jelképező Rubik-kocka gyártója.
Tudomány nélkül nincs ipar szögezte le az elnök, és hozzátette: mivel az ipar fejlődése és az innováció a tudományra épül, a MediKlaszter számos magyar egyetemmel ápol szoros kapcsolatot. E gondolathoz kapcsolódva Tamás Éva elmondta, hogy a Larix Kiadó is az egyetemi kapcsolatok erősítésére törekszik, amit jól példázza Pannon Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel és a Szegedi Tudomány egyetemmel hosszú évekre visszatekintő együttműködés, nem utolsósorban az a stratégiai együttműködési megállapodás, amelyet a kiadó 2019. május 13-án kötött a Semmelweis Egyetemmel. Mindennek különösen nagy a jelentősége annak fényében, hogy a tudományos folyóirat fontos küldetésének tekinti a kutatás, fejlesztés és innováció legfrissebb eredményeinek megjelenítését, valamint az egészségügyben dolgozók és a döntéshozók számára fontos információk, üzenetek közvetítését.

Download (PDF) ‣

A MediKlaszter nyilvános elnökségi megbeszélést tartott


„Elkötelezte magát az innováció mellett a hazai egészségipar” 

Budapest, 2019. május 15. (szerda) 10.00 – 14.00
HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont „G” pavilon VIP konferencia terem


Az „Ipar napjai 2019” kiállítás keretében a centenáriumát ünneplő magyar orvostechnika ipart képviselő szakmai szövetség, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klasztere (MediKlaszter) nyilvános elnökségi megbeszélést tartott az iparág elismert érdekképviseleti szervezeteivel az orvostechnika jelenlegi innovációs helyzetéről és az értékesítést támogató lehetőségekről.

2019. május 15-én az „Ipar napjai 2019” kiállítás keretében a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klasztere (MediKlaszter) a HUNGEXPO együttműködésével tartotta meg Magyarország egyik kiemelkedően sikeres ágazata, az idén 100 éves hazai kórház- és orvostechnikai iparág jelenlegi helyzetét értékelő nyilvános elnökségi megbeszélését. A MediKlaszter, a MEDICOR által alapított Magyar Orvostechnikai Alapítvány kuratóriumának tagjai, az ágazatot képviselő érdekvédelmi egyesületek és a Magyar Kórházszövetség vezetői, a kormányzati döntéshozók és az egészségügyi média képviselői két kiemelten fontos témát, a hazai orvostechnika iparág innovációjának helyzetét és az ezzel kapcsolatos feladatokat (pl. Kutatás-fejlesztési együttműködések, duális képzés a felsőoktatásban, big data elemzések, robotizáció, mesterséges intelligencia és 3D technológia alkalmazása, pályázati lehetőségek), valamint a belföldi és az export tevékenységet érintő tennivalókat (pl. tenderek, kiállítások, márka, forgalomképességet lehetővé tévő megfelelőségek - és szerzői jogvédelem) vitatták meg.
A résztvevők kiemelték, hogy az idősödő társadalom, az orvostudomány fejlődése, valamint a gyártástechnológiai, a biotechnológiai és az informatikai fejlesztések új követelményeket támasztanak az egészséggazdasággal, ezen belül az évente kb. 500 milliárd forint értékű terméket és mintegy 50.000 embert foglalkoztató orvostechnika iparággal szemben. Ennek következménye, hogy a globalizáció, a verseny, a szelekció, a tradícióra építés, a márkák integritása jelentős mértékben erősödni fog és az orvostechnika még kiemeltebb stratégiai kérdéssé válik. Ezen változások szükségessé teszik a mikro-, kis-, és középvállalkozások koncentrációját és a hálózati összefogás megerősítését. 

Az összefogás érdekében a MediKlaszter Stratégiai Együttműködési megállapodást írt alá az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületével (ETOSZ) és az Orvostechnikai Szövetséggel (OSZ) annak érdekében, hogy segítse az innovatív, szervezetében, kereskedelmében szervezett, a piacokon versenyképesebb, nagyobb export- és importteljesítésekre képes orvostechnikai műszergyártást a piaci láthatóság és a szakmai érdekérvényesítés erősítésével. 
A megbeszélés zárásaként bejelentésre került, hogy a MediKlaszteren belül megkezdte működését az iparág jövőjét meghatározó technológiákat képviselő „Mesterséges intelligencia” és „3D nyomtatás az egészségiparban” munkacsoport, melyek elindítását ezen fejlesztések egészségügyi alkalmazása, a tagvállalatok e téren kifejtett tevékenysége, illetve a terület iránti érdeklődése tett indokolttá. A rendezvényen bemutatott, a Rubik termékeket gyártó Artrade Kft. által kifejlesztett és fogalmazott új 3D térbeli mágneses kockajáték előállításához a munkacsoport által képviselt új technológiákat alkalmazták. 

Rendezvény sajtómegjelenései:
forrás: MTI
medicalonline.hu »
hirstart.hu »
webradio.hu »
mok.hu »
 

2019. March 7. Korean traumatology professional day at MediKlaszter


MediKlaszter in cooperation with KOTRA (Korea Trade-Investment Promotion Agency) dedicated an event to emerging technologies in the field of traumatology held at Medicor Elektronika Zrt. 
MediKlaszter was represented by Dr. Miklós Nagy Co-President. KOTRA was represented by Ferenc Sebők senior specialist.

KOTRA has promoted the development of commercial relations, investments and cooperation in technological innovation between Korea and various countries since its inception in 1962. KOTRA is a trusted partner in finding the right business opportunities with Korean companies. It often hosts various event and exhibitions to help facilitate the establishment and development of business relations with Korean partners.

During the event Ms. Jung Yu Jin Deputy Manager of Sales introduced ORTHOTECH Co., Ltd. a Korean manufacturer of special traumatology implants established in 2003 with great growth potential. The demand for their products have been steadily increasing due to aging societal trends and the rapid growth of medical technology. ORTHOTECH has decided to increase its presence in European markets in cooperation with local partners. 

From the business cluster the Hungarian partner was BIONIKA Ltd., specialized in the development of oral surgery, dental, traumatology and orthopedic implant systems. The company was represented by József Hajdú Owner and József Hajdú Jr. Executive Director.

Medimetal Ltd. also joined the event remotely presenting its operations through video: https://drive.google.com/drive/folders/1pyWRJqQ56VA0uDM6PxC3OiY6lpJm_UUH?usp=sharing

The participants of the event also discussed emerging medical technologies in the field of traumatology connected to developments in artificial intelligence research in relations with the presentation by Ádám Szűcs ELTE-IK Phd candidate and the founder of Zeno startup. According to the presentation AI research will undoubtedly be one of the main growth factors in the qualitative improvement of medical services. AI technologies can greatly enhance the quality of information available to doctors in diagnostics and they can provide fast and reliable support in medical therapy.
The participants discussed the strategic document released by the European Union recently titled: “Coordinated Plan on Artificial Intelligence – 2018”. MediKlaszter has also decided to establish its Artificial Intelligence Work Group.

Budapest, 2019. march 7.

„A Magyar Orvostechnikai Iparért” Foundation was established

„A Magyar Orvostechnikai Iparért” Foundation was established. The founding order can be downloaded below.

Download (PDF) ‣

HUNGAROMEDICA press release

Under uplading...