Medtech100

Megalakult a „A Magyar Orvostechnikai Iparért” Alapítvány

Megalakult a „A Magyar Orvostechnikai Iparért” Alapítvány. Az alapító végzés az alábbiakban tölthető le.

Letöltés (PDF) ‣

HUNGAROMEDICA sajtóanyag

2018. október 11.A Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter a HUNGEXPO Zrt. kiemelt együttműködő szakmai partnereként, HUNGAROMED címmel kiállítást és nemzetközi orvostechnikai konferenciát rendez október 11. és 13. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont, D pavilonjában.

A rendezvény nyitókonferenciáján elhangzott, hogy a 100 éves történelmét, Centenáriumát ünneplő magyar kórház- és orvostechnikai ipar Magyarország egyik kiemelkedően sikeres ágazata. Ma közel 2000 vállalkozás tevékenysége kapcsolódik az orvostechnikához. A KSH adatai szerint több mint 12.000 főállású, 32.000 bedolgozót foglalkoztat az ágazat, és évente 300 Mrd Ft értéket állított elő.
Az egészségipari ágazaton belül a tradicionális orvostechnika ipar fejlesztése stratégiai lehetőséget kínál a magyar gazdaság számára. A Magyar Kormány 2017-ben kormányhatározatban jelölte meg a fejlesztés irányait. A konferencia szakmai előadásai és panelbeszélgetései a kormányhatározattal összefüggésben az innováció, a digitalizáció, a bel-, és külpiacra jutás feltételeinek tartalmi kérdéseit, tennivalóit tárgyalta meg.
A rendezvényen elhangzott, hogy a hazai orvostechnikai ipar jelentős hozzáadott értéket termel, exportképes, világszínvonalú gyártmányokat fejleszt és gyárt, és nagy a piaci növekedési lehetősége. Ugyanakkor az ágazat tőkeszegény, szétaprózott, szolgáltatás hiányos. A magyar egészségügy beszerzéseiben alacsony arányt képviselnek a hazai medtech gyártók, jóllehet ennél sokkal nagyobb arányban volnának képesek a belföldi piacra szállítani, a hazai kórházak igényeit kiszolgálni. Az export is dinamikusabban nőhetne, ha a versenyképességet javítanánk, jobbak lennének a külpiacra jutás feltételei. A konferencián ezekkel kapcsolatban konkrét javaslatok, tennivalók fogalmazódtak meg.
Az ágazat fejlődését segítik a vállalkozások és a tudásközpontok együttműködése, a orvostechnikai közép ás felsőfokú képzés megerősítése. A MediKlaszternek immár 3 hazai egyetem a tagja (Szeged, Pécs, Győr), a Semmelweis Egyetemmel már korábban, és a konferencia keretében most aláírásra került az Óbudai Egyetem és a MediKlaszter közötti megállapodás az innováció, a képzés, oktatási együttműködésre.
A HUNGAROMED megrendezése jelzi az iparág fejlődési dinamikáját és irányait. Az október 11. és 13. között látogatható kiállításon 100 magyar orvosi műszergyártó és szolgáltató vállalkozás mutatkozik be.

A videót készítette: HírCity

További információk:
MediKlaszter
Telefon: (+36-1) 280-6342
E-mail: info@mediklaszter.hu
Web: www.medikalszter.hu