Koreai traumatológiai szakmai nap a MediKlaszterben


A MediKlaszter és a KOTRA (Koreai Kereskedelemfejlesztési & Befektetésösztönzési Ügynökség) együttműködésében traumatológiai technológiai napot tartottunk a MediKlaszter székhelyén (MEDICOR Zrt ipari területén) 
A MediKlaszter vezetését Dr. Nagy Miklós társelnök képviselte, a KOTRA részéről Sebők Ferenc vezető szakértő vett részt a rendezvényen.

A KOTRA 1962-ben történt megalapítása óta segíti Korea és a világ számos országa közötti kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését és a beruházásokra ösztönzést, valamint a technológiai innovációs együttműködések létrehozását. A koreai üzleti lehetőségek felkutatásában a KOTRA megbízható partner, amely találkozók, kiállítások szervezésével teremt lehetőséget koreai cégekkel való kapcsolatfelvételre, kapcsolatok kiépítésére.

A szakmai napon Ms. Jung Yu Jin értékesítési igazgató-helyettes mutatta be az ORTHOTECH Co., Ltd. koreai traumatológiai implantátum gyártó vállalatot. A cég 2003-as alapítása óta traumatológiai implantátumok speciális gyártója, jelentős növekedési potenciállal bíró vállalat. Termékei iránt az öregedő társadalom és az ezt követő orvosi technológiák fejlődése miatt növekvő a kereslet. Ebben az összefüggésben az ORTHOTECH célul tűzte ki, hogy kiterjessze üzleti kapcsolatait Európában, és európai partnerekkel közösen jelenjen meg a potenciális piacokon. 

A klaszter vállalatok közük a magyar partner a BIONIKA Kft., amelynek főtevékenységi köre elsősorban fogászati, szájsebészeti, traumatológiai és ortopédiai implantátum rendszer fejlesztése. A vállalatot Hajdú József tulajdonos és ifj. Hajdú József ügyvezető igazgató mutatták be.

A szakmai napba távolról bekapcsolódott a Medimetal Kft. is, amely https://drive.google.com/drive/folders/1pyWRJqQ56VA0uDM6PxC3OiY6lpJm_UUH?usp=sharing keresztül mutatta be tevékenységét.

A szakmai nap résztvevői Szűcs Ádám István doktorjelölt (ELTE Informatikai Kar), a Zeno startup vállalkozás alapítója előadásához kapcsolódóan foglalkoztak a mesterséges intelligencia fejlesztések alkalmazhatóságával a traumatológiai szakterületen. Az előadásban elhangzott, hogy az AI lesz az egészségügy szolgáltatások minőségi változásának fő motorja. Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy az AI megoldások hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakorvosok számára javítani lehessen a diagnózisok felállításához szükséges információk minőségét, és az alkalmazott terápiák felépítéséhez gyors, megbízható támogatást kaphassanak. 
Elhangzott, hogy az Európai Unió kiadta „Az Európában készült mesterséges intelligencia fejlesztésének és használatának összehangolt terve – 2018” című stratégiai anyagát, amelyhez csatlakozva a MediKlaszter megalakította a Mesterséges Intelligencia Munkacsoportját.

Budapest, 2019. március 7.

Megalakult a „A Magyar Orvostechnikai Iparért” Alapítvány

Megalakult a „A Magyar Orvostechnikai Iparért” Alapítvány. Az alapító végzés az alábbiakban tölthető le.

Letöltés (PDF) ‣

HUNGAROMEDICA sajtóanyag

2018. október 11.A Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter a HUNGEXPO Zrt. kiemelt együttműködő szakmai partnereként, HUNGAROMED címmel kiállítást és nemzetközi orvostechnikai konferenciát rendez október 11. és 13. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont, D pavilonjában.

A rendezvény nyitókonferenciáján elhangzott, hogy a 100 éves történelmét, Centenáriumát ünneplő magyar kórház- és orvostechnikai ipar Magyarország egyik kiemelkedően sikeres ágazata. Ma közel 2000 vállalkozás tevékenysége kapcsolódik az orvostechnikához. A KSH adatai szerint több mint 12.000 főállású, 32.000 bedolgozót foglalkoztat az ágazat, és évente 300 Mrd Ft értéket állított elő.
Az egészségipari ágazaton belül a tradicionális orvostechnika ipar fejlesztése stratégiai lehetőséget kínál a magyar gazdaság számára. A Magyar Kormány 2017-ben kormányhatározatban jelölte meg a fejlesztés irányait. A konferencia szakmai előadásai és panelbeszélgetései a kormányhatározattal összefüggésben az innováció, a digitalizáció, a bel-, és külpiacra jutás feltételeinek tartalmi kérdéseit, tennivalóit tárgyalta meg.
A rendezvényen elhangzott, hogy a hazai orvostechnikai ipar jelentős hozzáadott értéket termel, exportképes, világszínvonalú gyártmányokat fejleszt és gyárt, és nagy a piaci növekedési lehetősége. Ugyanakkor az ágazat tőkeszegény, szétaprózott, szolgáltatás hiányos. A magyar egészségügy beszerzéseiben alacsony arányt képviselnek a hazai medtech gyártók, jóllehet ennél sokkal nagyobb arányban volnának képesek a belföldi piacra szállítani, a hazai kórházak igényeit kiszolgálni. Az export is dinamikusabban nőhetne, ha a versenyképességet javítanánk, jobbak lennének a külpiacra jutás feltételei. A konferencián ezekkel kapcsolatban konkrét javaslatok, tennivalók fogalmazódtak meg.
Az ágazat fejlődését segítik a vállalkozások és a tudásközpontok együttműködése, a orvostechnikai közép ás felsőfokú képzés megerősítése. A MediKlaszternek immár 3 hazai egyetem a tagja (Szeged, Pécs, Győr), a Semmelweis Egyetemmel már korábban, és a konferencia keretében most aláírásra került az Óbudai Egyetem és a MediKlaszter közötti megállapodás az innováció, a képzés, oktatási együttműködésre.
A HUNGAROMED megrendezése jelzi az iparág fejlődési dinamikáját és irányait. Az október 11. és 13. között látogatható kiállításon 100 magyar orvosi műszergyártó és szolgáltató vállalkozás mutatkozik be.

A videót készítette: HírCity

További információk:
MediKlaszter
Telefon: (+36-1) 280-6342
E-mail: info@mediklaszter.hu
Web: www.medikalszter.hu